Naar portfolio

Sample

Amsterdam

Partners

Ontwikkelende partij

Adviseurs

Samenbrengen van maatschappelijke opgaven en nieuwe kansen

Een circulaire samenleving vereist maatschappelijke waarden als solidariteit, wederkerigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en gastvrijheid. Ze vormen de uitgangspunten voor het ontwerp van 48.000 m2 aan woningen in de vrije sector, middenhuur en sociale huur, en een brede waaier aan (maak)bedrijven. Maar om een ambitieus project als Sample ook echt succesvol te maken, is een vernieuwende aanpak nodig. Verschillende partijen zijn daarom aangehaakt en hebben meegedacht over het programma en de invulling van de gebouwen.

Ruimte voor grensverleggende ideeën

De bestaande circulaire vakkennis vanuit verschillende (bouw)partners is samengebracht, en gecombineerd met nieuwe ideeën van originele denkers, makers en initiatiefnemers. Met een breed scala aan partijen zoals bewonersorganisatie Verdedig Noord, architectenbureaus Space&Matter en Mecanoo, ZUS, Metabolic, Finch Buildings, TRAJECT Adviseurs & Managers, Arup, Sweco en de gemeente Amsterdam is samen invulling gegeven aan de duurzame én maatschappelijke eisen van deze tijd.

Zowel de gemeente als KondorWessels Vastgoed zetten fors in op circulariteit en duurzaamheid: Sample is hét voorbeeld van onze ambities.

Samplen en diversiteit van toegepaste materialen

Het architectonische ontwerp biedt optimale vrijheid voor het ‘samplen’ van de gevel. Hiervoor worden biobased en/of circulaire materialen gebruikt die partners de komende jaren oogsten uit ‘donorgebouwen’. De diversiteit in kleur en textuur van de geoogste materialen zorgt voor een eigen herkenbare identiteit. De plint bestaat uit gerecycled beton. De gebouwen leveren energie en bestaan uit demontabele onderdelen die aan het einde van de levensduur eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Zo worden voor bijna de helft van de constructie houten modules gebruikt die niet alleen eenvoudig te demonteren zijn en bijdragen aan een goede MPG-score, maar ook de bouwtijd verkorten.

Onderdak voor circulaire koplopers

Naast de architectonische eisen moet er ook op sociaal gebied circulaire kruisbestuiving plaatsvinden. De maatschappelijke waarden vormen de pijlers van een circulaire samenleving; die moet groeien vanuit de gemeenschap zelf. De plint huisvest een aantal aansprekende circulaire koplopers, met lokale maakbedrijven zoals fietsfabriek Roetz, vertical farmer Growy en smart grid bouwer Spectral. Zij hebben niet alleen een circulaire maar ook een sociale agenda en bieden naast werkgelegenheid ook leerplekken en dagbestedingen. Ook partners zoals Verdedig Noord krijgen een prominente plek in het complex. De bewonersorganisatie zorgt er met haar programmering voor dat ook andere lokale initiatieven meedoen, en dat er activiteiten en samenwerkingsvormen met bewoners en ondernemers uit omliggende wijken in Amsterdam-Noord worden geïnitieerd.

Circular City Hub voor circulaire kruisbestuiving

Circulaire kennis moet vooral blijven groeien en bloeien. Daarom biedt Sample ook onderdak aan de Circular City Hub via werkplekken, vergaderruimtes en klaslokalen. Van hieruit worden nieuwe netwerken gesmeed, circulaire bedrijven opgeschaald en ontwikkelde kennis overgedragen aan iedereen die daarvoor open staat. Zo ontstaat een nieuwe plek voor circulaire kruisbestuiving. Hier werken onder meer het AMS Institute en Metabolic aan nieuwe innovaties en leidt de Amsterdamse Bouwacademie de bouwers van morgen op.

Roadmap

  • Winnaar tender
  • Start verkoop
  • Start bouw
  • 2023 - Winnaar tender

    2023

    In maart 2023 is bekend geworden dat KondorWessels Vastgoed met Sample de tender voor kavel 19 heeft gewonnen.

  • 2024 - Start verkoop

    2024

    Naar verwachting wordt in Q3 2024 gestart met de verkoop.

  • 2025 - Start bouw

    2025

    Naar verwachting wordt in Q1 2025 met de bouw gestart.

Locatie