Naar portfolio

Kabeldistrict

Delft

Naar portfolio

Kabeldistrict

Partners

Ontwikkelende partijen

Architecten

Een nieuwe toekomst

Met deze veelomvattende transformatie bieden wij Kabeldistrict een nieuwe toekomst. Wij gaan de potentie van het gebied tot leven brengen en alles eruit halen wat erin zit. Kabeldistrict wordt een high tech, gemengd stedelijk gebied, een thuis voor ondernemers en bewoners. De stip op de horizon is een plek die vernieuwing ademt. Waar werken, wonen, leren én maken perfect samenkomen, waar de menselijke maat regeert en die staat voor verbondenheid, duurzaamheid en sociale en culturele diversiteit. Met de ontwikkeling van Kabeldistrict leveren wij een bijdrage aan de ambitie van gemeente Delft om zich te ontwikkeling van kennisstad tot hightech-capital.

Met de gebiedsontwikkeling wordt een belangrijke impuls gegeven aan de woningbouw- en werkopgave van de Gemeente Delft.

Bedrijvigheid van deze tijd

De voormalige Nederlandse Kabelfabriek is van oudsher het centrale punt van de wijk. De meest karakteristieke hallen van het 65.000 m² grote complex krijgen ook in de toekomst een centrale plek in de wijk. Deze hallen worden getransformeerd tot een eigenzinnige bedrijfsruimte in de vorm van een hightech-campus voor kennisintensieve en creatieve start-ups, scale-ups en MKB’s. Wat op de nabijgelegen Technische Universiteit (TU) wordt bedacht, kan hier worden gerealiseerd. Het terrein bruist dus ook in de toekomst weer van de bedrijvigheid, met de schoorsteen als ode aan het verleden.

Belangrijke stap

De gemeente Delft zet met de plannen voor de Schieoevers een belangrijke stap in haar ambitie om zich door te ontwikkelen van kennisstad tot technologiehoofdstad van de regio: ‘hightech capital’. ‘Wij vinden in de ontwikkelcombinatie voor Kabeldistrict een belangrijke partner voor de lange termijn. Samen slaan we een belangrijk, spannend en vernieuwend pad in van een grootschalige transformatie van een stuk van Delft. Voor dit stuk Delft denken we ook nadrukkelijk na over de grondstoffen- en de afvalstoffenstromen, en juist ook de combinatie van die twee.’

Levendig en gemengd stedelijk gebied

In en rond Kabeldistrict komen werk- en woonruimtes voor gezinnen, studenten, kenniswerkers, ondernemers en senioren. Naast koop- en studentenwoningen is er ook ruimte voor sociale- en vrije sector huurwoningen in het middensegment. Daarnaast biedt Kabeldistrict ook rust en ontspanning; het water en groen vormen een mooie tegenhanger voor de bedrijvigheid. In Kabeldistrict is alles in evenwicht.

Placemaking

De komende vijf tot tien jaar vinden er volop ontwikkelingen plaats in het gebied. Ontwikkelingen die de locatie aantrekkelijker maken, wat weer een positief effect heeft op de maatschappelijke waarde van het gebied. Bovendien kunnen wij op deze manier al doende onderzoeken wat de behoeftes en wensen zijn van de verschillende doelgroepen. En kunnen wij de potentie van het gebied tastbaar maken. Met deze aanpak transformeren wij Kabeldistrict stap voor stap naar een gebied met grote aantrekkingskracht. De placemaking is erop gericht om Kabeldistrict te integreren in de rest van de stad en de aantrekkelijkheid en levendigheid te vergroten. Concreet betekent dit dat er ruimte wordt gecreëerd voor studenten, start-ups, horeca en cultuur en dat er stappen worden gezet om het gebied groener te maken.

 

Onderwijs en innovatie

KD Campus is een plek waar studenten van de TU Delft kunnen werken aan innovatieve projecten, zoals de ontwikkeling van verschillende prototypes waterstofauto’s,  zonneraceauto’s en boten die deelnemen aan internationale wedstrijden. Ook biedt Kabeldistrict ruimte aan The Why Factory. Dit is een internationale denktank op het gebied van onder andere bouwkunde, civiele techniek en geowetenschappen, onder leiding van professor Winy Maas, de naamgever Studio Winy Maas. Ook deze studio krijgt een plek in het gebied. Speciaal voor start-ups is het KD Lab. Dit is gevestigd in een van de fabriekshallen en biedt ruimte aan innovatieve start-ups. Ondernemers kunnen hier hun ideeën ontwikkelen, maken en elkaar inspireren. Het heeft alles in zich om een kennis- en techhub te worden die bruist van de energie.

 

Horeca, cultuur en sport

Om het gebied levendiger en aantrekkelijker te maken, worden er verschillende initiatieven ontplooit op horecagebied. Op dit moment is Kabeldistrict de thuisbasis van stadsbrouwerij ‘De Koperen Kat’. Het aanbod wordt aangevuld met een café, Poing-Arcade, Boulangerie Michel en een horecapaviljoen. Verder worden er plannen ontwikkeld om, samen met verschillende culturele partners, activiteiten te ontwikkelen op het gebied van cultuur, zoals een openluchttheater. Ook worden de sportfaciliteiten uitgebreid. Kabeldistrict krijgt naast de bestaande boulderhal op korte termijn ook een padelbaan en basketbalhal.

 

Groener karakter

Kabeldistrict wordt een autoluw gebied, waar fietsers en voetgangers alle ruimte krijgen en waar plek is voor een bijentuin en een moestuin voor kinderen. Ook worden er bomen en struiken geplant en waterpartijen aangelegd. Ingrepen die het groene karakter van Kabeldistrict benadrukken en het gebied aantrekkelijker maken.

Roadmap

  • Overeenkomst
  • Definitief Stedenbouwkundig Plan
  • Start Bouw Fase 1
  • 1 oktober 2018 - Overeenkomst

    1 oktober 2018

    De overeenkomst tussen Amvest, KondorWessels Vastgoed en gemeente Delft voor de ontwikkeling van het Kabeldistrict is getekend.

  • Q2 2021 - Definitief Stedenbouwkundig Plan

    Q2 2021

    Bij ruimtelijke ontwikkelingen vraagt de gemeente om een stedenbouwkundig plan, waarin met veel aspecten rekening moet worden gehouden, zoals landschap, woningbouwbeleid, verkeer, milieu, veiligheid en (hemel)water.

  • 2024 - Start bouw Fase 1

    2024

    Naar verwachting kan de bouw van de eerste fase in 2024 starten. De bouw vindt gefaseerd en per deelgebied plaats.

Locatie