Skip to main content
NieuwsPieter Baan Centrum

Creatieve placemaking in het voormalig Pieter Baan Centrum (Utrecht)

Nieuws

Creatieve placemaking in het voormalig Pieter Baan Centrum (Utrecht)

Nieuws

Creatieve placemaking in het voormalig Pieter Baan Centrum (Utrecht)

Het gaat nog een paar jaar duren voordat het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht helemaal is getransformeerd naar woningen en werkruimtes. In de tussentijd kiest KondorWessels Vastgoed daarom voor een creatieve vorm van exploiteren. De oude vrouwengevangenis, de directeurswoning en de betonnen observatiekliniek gaan nu stap voor stap open voor kleine bedrijven, kunstenaars en creatieve ondernemers. KondorWessels Vastgoed zoekt nu zelfs nog meer tijdelijke huurders.

Het gebied gaat open

Omdat er nog een aangepast bestemmingsplan en definitief plan voor verbouwing moeten komen, laat de verbouwing nog even op zich wachten. Tot die tijd blijft deze plek een creatieve broedplaats. De afgelopen jaren zijn er al veel tijdelijk initiatieven spontaan ontstaan. Denk aan de videokunst van Light-up en festival Uncloud. Het gebied gaat onder regie van KondorWessels Vastgoed vanaf nu steeds meer open.

Video met dank aan RTV Utrecht

Op zoek naar meer creatieve huurders

Thomas Piekhaar van KondorWessels Vastgoed: “Met onze ontwikkelplannen voor dit gebied krijgt het gebouw een nieuwe toekomst. Die toekomst staat voor openheid, verbinding en voor groei. Daarom zetten we ook nu al ‘placemaking’ voorop. Daarmee verbeteren we in een vroeg stadium de kwaliteit van dit gebied; mensen komen hier nu graag. Via onze beheerorganisatie ‘Het Wakkere End’ zoeken we nu nog meer creatieve huurders. We kijken zelfs voorzichtig naar tijdelijke noodopvang voor kwetsbare jongeren. Dat vergt alleen extra onderzoek naar de haalbaarheid.”

Geschiedenis blijft voortbestaan

Pieter Baan had voor zijn tijd zeer vooruitstrevende ideeën over het voorkomen van crimineel gedrag. Het centrum deed jaren dienst als gevangenis. Verdachten van ernstige delicten werden hier onderzocht door gedragsdeskundigen. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ook verzetshelden gevangengehouden in de barakken op het terrein. De oude vrouwengevangenis, de directeurswoning en de betonnen observatiekliniek blijven grotendeels staan. Ook de cellen blijven behouden.

Het verhaal vertelt

Een deel van de historie blijft dankzij KondorWessels Vastgoed ook in het nieuwe complex behouden, vertelt Piekhaar. “We willen het verhaal blijven vertellen. Dat gaan we doen via QR-codes waarin je de historie zelf kunt zien. Op korte termijn komt er al een ‘Experience’. Hiermee kunnen bezoekers ervaren hoe het was om in het Pieter Baan vast te zitten.”

Vragen? Neem Contact met ons op