Geluk is een moeilijke term om te definiëren. Geluk en de zoektocht ernaar wordt door iedereen anders ervaren. Binnen de filosofie bestaat er een verscheidenheid aan manieren om het concept “geluk” te benaderen. Van Aristoteles, die geluk beschreef als het grootste verlangen, de belangrijkste ambitie van de mens als iets wat we kunnen bereiken door middel van deugdzaamheid, tot Nietzsche die van mening was dat geluk niet een voortdurende gemoedstoestand kan zijn maar een kortstondige, vluchtige staat die op elk moment tot zijn einde kan komen. Vandaag de dag lijkt de zoektocht naar geluk groter dan ooit. Iedereen hoopt met de ”reis naar geluk” iets te winnen, op materieel niveau maar ook op emotioneel en spiritueel niveau of zelfs alles. Wat we in ieder geval met elkaar gemeen hebben, is dat we allemaal op zoek zijn naar geluk, hoe dat dan ook te definiëren is. Zijn we daarmee niet allemaal gelukszoekers? Graag deel ik middels deze blog mijn geluksreis met jullie.
Van gelukszoeker naar geluksmaker
Het familiebedrijf
Mijn opa was een “selfmade man” in Iran. Hij groeide op in een relatief arm gezin in de stad Arak. Door hard werken en goed ondernemerschap, zag mijn opa kans om zijn eigen bedrijf te starten in de staalhandel en aannemerij. Hij was een ras ondernemer, maar ook een geliefd familieman. Zijn bedrijf profiteerde van de enorme moderniseringsslag die Iran ondervond in de jaren ’70, dat ervoor zorgde dat vele familieleden een goed leven kregen.
Ondanks de betere tijden op economisch vlak, groeide in Iran de ontevredenheid over de levensomstandigheden en de woede tegen het dictatoriale regime. Dit leidde tot de revolutie in 1978, waarna de Shah werd afgezet. Kort na de revolutie – toen de rust was wedergekeerd – namen traditiegetrouw zijn zoons het bedrijf van mijn opa over. Met hoop en geloof in een betere toekomst, begonnen mijn vader en zijn twee broers te bouwen aan het bedrijf.
In ‘88 – vlak voor de Golfoorlog – werd ik geboren. Op dat moment bouwden mijn vader, opa en broers een enorm familiehuis in de stad; een appartement bestemd voor onze gezinnen plus ruimte voor opa’s en oma’s. Door dit alles groeide ik op tussen de bouwmaterialen en een enorme bouwplaats. Het was fantastisch om zo op te groeien. En toen wist ik het: als ik later groot ben, wil ik net zoals mijn opa, vader en ooms gaan bouwen!
De Geluksreis
Iets meer dan een decennia na de revolutie, was Iran een compleet ander land. Onder de Islamitische Republiek werden (en worden nog steeds) veel mensenrechten geschonden. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, gender-gelijkheid en openbare en onafhankelijke rechtspraak was er nagenoeg niet in Iran. Het leven was er flink op achteruitgegaan.
Gedreven door de wens op een betere toekomst voor ons gezin en voor onze generatie, besloot mijn moeder het land te ontvluchten. Het was tijd om te vertrekken. Wij lieten alles achter ons om ons “geluk” te gaan beproeven in Nederland.
Geluk maken
Mijn vader heeft in Nederland nooit meer zijn beroep kunnen uitoefenen zoals hij dat deed in Iran. Daarom is hij extra trots dat ik de kans heb gekregen om mijn kinderdroom te verwezenlijken. Telkens als ik aan de eettafel aan mijn vader vertel hoe ik bezig ben met het vormgeven aan leefomgevingen en daarmee invloed heb op het woon- en werkgeluk van gebruikers, zie ik zijn trotse blik. En dat betekent geluk nu voor mij. Het zien van die blik van mijn vader als ik hem vertel over mijn net gestarte werkzaamheden als projectontwikkelaar bij KondorWessels Vastgoed.
Ik ben blij voor deze kans om het beroep van mijn opa en vader zo voort te zetten en daarmee niet alleen bij te dragen aan mijn eigen geluk, maar ook aan het woongeluk van anderen!
Bij KondorWessels Vastgoed gaat Khashayar aan de slag met uitdagende en leuke projecten zoals De Pier, Kabeldisctrict en Shipdock. Wil je meer weten over deze projecten? Neem contact op met Khashayar via k.ghiabi@kondorwessels.nl.