Naar portfolio

De Baak

Amsterdam

Partners

Ontwikkelende partij

Architecten

Aannemer

Samen

De Baak staat voor samen. Het verbindt, op verschillende niveaus. Tussen de directe buren, de verschillende bewoners én de buurt en haar bewoners. Zo zijn de winderige galerijen vervangen door verwarmde ruimtes waar buren een praatje kunnen maken. En zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar Baakbewoners elkaar en buren uit de omgeving kunnen ontmoeten en waar zij gezamenlijke activiteiten kunnen ontplooien. Ook buiten het gebouw zijn er volop mogelijkheden voor ontmoeting en activiteit. De sociale cohesie die hierdoor ontstaat heeft een positief effect op de leefomgeving, het levensgeluk van de bewoners en de buurt als geheel.

Amsterdam is een stad met veel diverse huishoudens. De variatie in indeling van de woningen in De Baak sluit naadloos aan bij deze diversiteit. Zo zijn er woningen met een ruimtelijke scheiding van de plek waar eten wordt bereid en waar het wordt gegeten en biedt het de mogelijkheid om een grote zitbank in de woonruimte te plaatsen. Daarnaast zijn er woningen waarin ruimte is  voor een werkplek beneden, terwijl boven wordt gewoond. En zijn de maisonnettes perfect geschikt voor een bedrijf aan huis. De Baak is net zo divers als de wijk waarin het gebouw staat.

Duurzaamheid voorop

Bij de ontwikkeling van De Baak geven wij alle ruimte aan duurzaamheid en circulariteit. Het zit vol met innovatieve en slimme oplossingen. Zo worden op de daken de PV-installaties gecombineerd met begroeiing die zorgt voor een natuurlijke koeling, waardoor de efficiency van de PV-installaties stijgt. Een goed voorbeeld van hoe verschillende oplossingen een geheel vormen en elkaar versterken. Een aanpak die ervoor zorgt dat De Baak een gebouw van deze tijd is en dat nog jaren zal blijven.

Slim & helder

De Baak is een slim gebouw. De indeling is zo gemaakt dat er vrijwel geen verloren plekken zijn, alle ruimtes worden dus optimaal benut. De indeling van de woningen zijn flexibel en kunnen zonder al te veel moeite aan andere woonwensen worden aangepast, mocht dit in de toekomst nodig zijn. Dat geldt ook voor de collectieve ruimtes. Ook deze kunnen in de toekomst worden aangepast, zowel voor wat betreft de indeling als voor de functie.
Anders gezegd: de bewoners bepalen de koers, De Baak past zich aan.

De Baak gaat op in zijn omgeving. De woningen bepalen de architectuur en niet andersom. Een filosofie die helemaal in lijn ligt met de gedachte van Bakema en Van Eesteren, de geestelijke vaders van de architectuur in deze wijk. Dat is niet voor niets. In kwetsbare Amsterdamse wijken als deze is geen behoefte aan architectonische iconen, maar aan gebouwen die toegankelijkheid uitstralen en dit ook zijn, die licht en fris ogen en die mensen welkom heten, zowel bewoners als buurtbewoners.

De Huiskamer

We hielden een straatenquête onder buurtbewoners. Er bleek behoefte te bestaan aan een veilige en aangename ruimte waar de buurt samen kan komen. Bijvoorbeeld om huiswerkbegeleiding te geven aan de jongeren die hier behoefte aan hebben. Of een buurtbijeenkomst te houden. Om hier aan tegemoet te komen is ‘De Huiskamer’ onderdeel geworden van De Baak. Naast ruimte voor bijeenkomsten, wordt ook een kleinschalige bibliotheek gerealiseerd waar boeken geruild kunnen worden. Het ontwerp van De Huiskamer is licht en transparant, met grote glazen puien over de volledige breedte van het gebouw.

Ingebed in het groen

Aansluiting op de omgeving is een belangrijk thema in De Baak. De Westelijke Tuinsteden worden gekenmerkt door veel groen. De Baak borduurt voort op deze traditie. Dat blijkt uit de verbindingen tussen de omgeving en het gebouw zelf en door onze plannen voor de invulling van de omgeving: de aanwezigheid van het park wordt versterkt en het gebouw wordt letterlijk in dit park neergezet, als gast in een groene omgeving. Hiermee creëren wij ook buiten het gebouw een plek waar verbinding ontstaat en waar mensen elkaar op een natuurlijke wijze kunnen ontmoeten. 

In het omliggende groen worden collectieve kamers ontworpen, zogenoemde ‘Tuinkamers’. Deze collectieve plekken omringd door lage hagen, vormen een entree naar het park zonder deze af te sluiten voor de gebruikers van de parkstrook. De kamers worden vooral ingevuld door een collectief programma voor bewoners van het nieuwe gebouw. Op deze manier ontstaat vanuit de bewoners een bepaalde levendigheid in het gebied en zullen bewoners zich eigenaar gaan voelen van de gastvrije locatie waar bezoekers welkom zijn en zich te gast voelen.

Roadmap

  • Winnaar tender en overeenkomst getekend
  • Bouwvergunning verleend
  • Start bouw
  • Start verhuur
  • Oplevering
  • 23 januari 2020 - Winnaar tender en overeenkomst getekend

    23 januari 2020

    KondorWessels Vastgoed (VolkerWessels) heeft op 23 januari 2020 samen met de gemeente Amsterdam getekend voor de ontwikkeling van De Baak in Amsterdam. De Baak bestaat uit 127 middenhuurwoningen in Amsterdam Nieuw-West. In het ontwerp staat groen, licht en zicht aan alle zijdes centraal.

  • februari 2021 - Bouwvergunning verleend

    februari 2021

    De bouwvergunning voor De Baak is in februari 2021 verleend.

  • Q2 2021 - Start bouw

    Q2 2021

    De bouw van De Baak is in het tweede kwartaal van 2021 gestart.

  • Q3 2022 - Start verhuur

    Q3 2022

    De inschrijving voor de verhuur van de 127 middenhuurwoningen in De Baak is in september 2022 van start gegaan.

  • Februari 2023 - Oplevering

    Februari 2023

    De Baak is in februari 2023 volledig opgeleverd.

Locatie