Het Pieter Baan Centrum, een voormalig psychiatrische observatiekliniek, is aangekocht door KondorWessels Vastgoed. Het door zijn functie ontoegankelijk stukje stad transformeert in een bruisende plek voor en door Utrechters. Het complex aan de Gansstraat werd sinds eind 2018 niet meer gebruikt als kliniek. De totale omvang van het project bedraagt ca. 15.500 m² BVO. In de nieuwe plannen, waar oud- en nieuwbouw een karakteristiek geheel vormen, wordt een mix van verschillende woon- en werkfuncties gerealiseerd waaronder een bijzonder woonconcept en een broedplaats.
Met de herontwikkeling worden diverse ambities verwezenlijkt, zoals het creëren van een community voor Utrechtse ondernemers, makers en kunstenaars, het behoud van gebouwen en karakterversterking van de historie, en sociale-, culturele- en maatschappelijke verbinding met de stad en de buurt.
Woonprogramma & broedplaats
Er wordt een gedifferentieerd woonprogramma gerealiseerd met sociale-, midden-, en vrije sector huurwoningen, koopwoningen en een bijzonder woonconcept. In dit woonconcept kunnen kwetsbare jongeren zich stap voor stap ontwikkelen naar een zelfstandig bestaan. Ook komt er een broedplaats met expositie- en workshopruimtes, horeca en een flexibel,- en maatschappelijk programma.
Zeven hoven
Het plangebied van het voormalig Pieter Baan Centrum ligt tegen het centrum van Utrecht, aan de Kromme Rijn. Er komen in totaal zeven (semi) publieke hoven met elk een eigen functie en identiteit. De verschillende hoven sluiten aan op de omgeving met natuur- en watergerelateerde activiteiten, maar is ook geïnspireerd op functies van buitenruimtes van een kliniek. Er is ruimte voor sport, tuinieren, rust, overdenking, spel en ontmoeting. Bij elkaar draagt dit bij aan een locatie voor en door Utrechters van alle leeftijden.
Stedenbouwkundig Programma van Eisen
In de aanloop naar de verkoop heeft de gemeente Utrecht samen met het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester een Stedenbouwkundig Programma van Eisen opgesteld. Hierin zijn ambities en eisen voor de herontwikkeling vastgelegd. Het complex is vervolgens door het Rijksvastgoedbedrijf aangeboden via een openbare inschrijving met uitgebreide voorselectie. De visies werden op kwaliteit beoordeeld door de selectiecommissie, bestaande uit leden van de gemeente Utrecht, het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester. Na een positieve beoordeling door de selectiecommissie, bracht KondorWessels Vastgoed het hoogste bod uit.
KondorWessels Vastgoed en de gemeente zullen de komende jaren hard werken aan de uitwerking van de plannen en het creëren van een (bijzondere) woonomgeving met een levendige broedplaats.
Foto’s door: Paul Vaessen