Skip to main content
Amstelkwartier 4CDe BaakDe HoochDeFlatLloyd YardNieuws

De ontwikkeling van Lloyd Yard

By 28 april 2021juli 11th, 2022No Comments
Nieuws

De ontwikkeling van Lloyd Yard

Nieuws

De ontwikkeling van Lloyd Yard

Een uniek ensemble van gebouwen dat oprijst aan de Maas: Lloyd Yard. Een fijn thuis met een groene binnentuin midden in de stad waar je kunt tuinieren, schommelen, bor­relen en de dag eindigen op een plek waar je helemaal tot rust komt. Maak kennis met de architecten die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van Lloyd Yard.

De totstandkoming van Lloyd Yard is begonnen met een bijzondere samenwerking tussen drie architecten. Voor de gebouwen zijn Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects en Erik de Vries van WE architecten verantwoordelijk. De binnentuin, landschappelijke aspecten en de publieke elementen zoals de poorten en de loopbrug van Lloyd Yard zijn ontworpen door Joan Almekinders en het team van ZUS.

Hoe was het om met drie architecten aan één project te werken?
Joan: “Het is best bijzonder om vanaf de tenderfase, wat echt de start is van een project, met dezelfde mensen aan het werk te zijn. Dat gebeurt niet vaak, maar het is heel prettig, op een of andere manier maakt die samenwerking het heel makkelijk om de energie erin te houden.”

Martijn: “Helemaal waar. Vanaf dag één ging fulltime het gas erop. Dat had een sterk effect op de teambuilding en op de wil om met elkaar oplossingen te vinden. Het voelde als een denderende trein die voortdurend door wil. En niet als drie architecten die ieder hun eigen ding willen doen, maar juist samenwerken om alle gebouwen met het landschap en objecten één geheel te laten zijn.”

Fantastische plek met een onbetaalbaar weids uitzicht op de Maas

lloyd yard rotterdam

Erik: “Volgens mij hebben we elkaar voor het eerst ontmoet op de Lloydkade zelf, tijdens een meeting om de locatie te bekijken. Een nogal specifieke locatie aan de Maas waar een flink blok gerealiseerd moet worden. Er ontstond toen al snel het idee om een werfachtig bouwblok met een daarbij behorend karakter te gaan ontwerpen. Wie dat eerste idee precies heeft bedacht, is nooit helemaal terug te herleiden, het was vanaf het begin een collectieve gedachte. De samenwerking die erop volgde, was voor mij bijzonder door de open discussie en de betrokkenheid bij elkaars werk. We hebben onderling, samen met onze teams, echt op een goede manier invloed op elkaars werk gehad.”

Er is sprake van een werf, wat bedoel je daar precies mee?
Martijn: “Het werfachtig karakter van Lloyd Yard vindt zijn oorsprong in de locatie. Het is een best ruwe plek tussen twee waters waar je een superaangenaam woonklimaat wilt maken. We hebben besloten om de buitenkant van Lloyd Yard daarom, zoals het mooi heet, te verharden en zo te laten aansluiten op de omgeving en de oorspronkelijke karakteristieken. De binnenkant hebben we juist heel bijzonder, groen en vriendelijk gemaakt, als een oase van rust die je niet op die plek verwacht.”

lloyd yard rotterdam

Joan: “We zijn bij Lloyd Yard dus niet alleen uitgegaan van de havenactiviteit. We wilden vooral ook waardevol gebruikmaken van de ruimte en daar dynamiek in brengen: flinke gebouwen aan de buitenkant met daartussen veel binnenruimte met alle mogelijkheden om echt een binnengebied te maken. Met als in het oog springende verbindende factor het Maasvenster. Dat is de plek waar je precies tussen de ruige buitenwereld en de rust van de binnenwereld staat. Waar je je kop in de wind kunt steken, maar ook wat meer teruggetrokken de stilte kunt opzoeken.”

Wat maakt de binnentuin zo bijzonder?
Joan: “Allereerst is het een tuin in de volle grond. Dat wil zeggen dat er stevig aangeplant kan worden en dat de groenstructuur van het gebied daardoor kan doorgroeien en doorontwikkelen. Dat lukt je niet bij het aanleggen van een tuin boven op een garage waar je ongeveer een meter diepte hebt voor de grond. Daarnaast is de tuin zo ontworpen dat je vanuit elke plek het idee en het gevoel hebt dat die tuin van jou is. Dat is luxe en verrijkt het wonen. In het gebruik hebben we een goede balans gezocht tussen privacy en elkaar ontmoeten en hebben we het ontwerp zo ingericht dat je met een veilig gevoel kunt ontspannen. En de binnentuin gaf ons de mogelijkheid om mensen uit te nodigen en aan te moedigen om naar buiten te gaan en activiteiten te ondernemen, om ‘buiten’ een onderdeel te laten zijn van je leefwereld.”

Maar de woningen zijn net zo bijzonder, toch?
Erik: “We wilden woningen maken die zich onderscheiden in esthetisch opzicht, in ruimtelijkheid en, vanuit de duurzaamheidsgedachte, in flexibiliteit. De esthetiek komt tot uitdrukking in het visuele ontwerp, het aanzicht en de rijkdom aan detaillering. Alle woningen hebben echt heel fraaie details die je ziet in de gebruikte materialen, maar ook in hoe bepaalde ontwerpideeën zijn uitgevoerd. Zoals de buitenruimtes in de vorm van loggia’s die enerzijds beschutting bieden, maar anderzijds door de grote hoogte ook goed bezond zijn en een groots en vrij gevoel geven. De ruimtelijkheid en flexibiliteit zit in de toepassing van onder andere hoge plafonds en het gebruik van vides, waardoor je in een aantal gevallen meer oppervlakte kunt ‘inbreiden’ door een extra woonlaag aan te brengen als je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding hebt.”

Gezinnen gaan de stad uit om ruimte te vinden, die vind je nu hier

Martijn: “Die bijzondere kwaliteiten gelden ook voor de townhouses. De vier woonlagen hebben stuk voor stuk een eigen functie en door het ‘interlocken’ én het slimme ineengrijpen van de dakterrassen heeft iedereen profijt van de aanwezigheid van de binnentuin, ook als je aan de straatkant woont.”

Heel eerlijk: zou je zelf in Lloyd Yard willen wonen?
Joan: “Ja, absoluut. Ik heb het ook serieus overwogen en we zijn er ook met het gezin wezen kijken. Want het is een fantastische plek met een onbetaalbaar weids uitzicht op de Maas. De pech, tussen aanhalingstekens, is dat ik enige tijd geleden in de stad een heel fijn huis heb gevonden, met een heerlijke tuin, waar dat hele gezin niet weg wil.”

Erik: “Ik zou er zo willen wonen. Naast de toplocatie met bijzonder ruimtelijke woningen, heb je hier ruimte om je heen om lekker te leven. Ik ken die wens, ik ben zelf de stad uitgegaan om meer buitenruimte te hebben. In Lloyd Yard hebben we een woonblok midden in de stad gemaakt, waarbij elke bewoner van meerdere typen buitenruimte gebruik kan maken: een ruim privé balkon of tuin waar je samen met vrienden kan eten, een gemeenschappelijke tuin waar kinderen kunnen spelen en het Maasvenster waar je op de schommel kan wegdromen. Gezinnen gaan de stad uit om dat te vinden, maar dat is dus niet nodig. Want hier is het al geregeld.”

Lloyd Yard Rotterdam

Martijn: “Als ik in Rotterdam zou wonen, zou ik hier willen zitten. Want ik ben op zoek naar een ander huis. Maar ik woon en leef in een andere stad, het is niet anders. Maar het gegeven dat elke woning hier zonder concessies is ontworpen en ook zo wordt gebouwd, maakt Lloyd Yard echt heel aantrekkelijk. En die tuin natuurlijk. Ik leef nu in de situatie dat ik alleen maar op zo’n tuin uitkijk, maar er geen gebruik van kan maken. Dat is toch jammer.”

Joan: “Een goede buitenruimte in de buurt van je huis is heel belangrijk en waardevol. Mooie huizen vind je op meer plekken, maar een mooi huis met een mooie buitenruimte midden in de stad is lastig te vinden. Een tuin met een grote biodiversiteit bovendien. Het wordt ecologisch een bijzonder gebied met originele Rotterdamse grassoorten. Een plek waar je flora en fauna kunt ontdekken die uit de stad verdwenen zijn, maar nu weer kunnen terugkomen, je kunt er dingen ervaren en leren. En wat te denken van ongeveer 300 m2 moestuin? Je kunt op het dak van Lloyd Yard serieus groente en fruit verbouwen. En geloof me, tuinieren met uitzicht op de Maas is iets dat je nooit meer zult vergeten.”

Meer weten over dit project?

Vragen? Neem Contact met ons op