De realisatie van De Baak, een nieuwbouwproject met 127 duurzame middeldure huurwoningen op de hoek van de Lodewijk van Deysselstraat en de Colijnstraat in Amsterdam, is donderdag 1 juli 2021 officieel van start gegaan. Silvie Bruijning van KondorWessels Vastgoed, Matthias Hübner van de Zurich Insurance Group en Ronald Mauer van stadsdeel Nieuw-West sloegen de eerste paal de grond in met een ouderwetse heistelling, en de leerlingen uit groep 8 van basisschool de Leer Unit uit Geuzenveld onthulden samen het bouwbord.
De waarde van De Baak
Vol trots en onder het genot van een (alcoholvrij) drankje praatten de ontwikkelaars Silvie, Marius, Michiel met de beleggers en belanghebbers van de gemeente over de toekomst van de wijk en de rol die De Baak daarin zal spelen. Amsterdam heeft een grote behoefte aan meer woningen in het middeldure huursegment die betaalbaar zijn voor bewoners met middeninkomens. Luxe woningen en appartementen zijn prachtig, maar zijn niet altijd haalbaar voor iedereen. KondorWessels Vastgoed en de Zurich Insurance Group dragen met de realisatie van De Baak bij aan het creëren van meer woningen in het middensegment in de gemeente Amsterdam, waardoor meer mensen in de geliefde hoofdstad kunnen wonen..
Samenkomen bij De Baak
De Baak wordt gebouwd in de Bakemabuurt in de wijk Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam, een plek waar veel gezinnen graag wonen. Met vijf parken in de buurt is deze wijk dan ook één van de groenste buurten van Amsterdam, waar genoeg ruimte is voor bewoners om te genieten van de natuur. Daarnaast ligt de Amsterdamse binnenstad op een steenworp afstand, wat het toegankelijk maakt voor bewoners om te werken in de stad. Eén van de belangrijkste pijlers van De Baak is het samenkomen van de bewoners. Na het afnemen van een straatenquête onder buurtbewoners bleek er grote behoefte te bestaan aan een prettige, veilige ontmoetingsplek. ‘De Huiskamer’ wordt onderdeel van de Baak en zal een plek worden waar jongeren hun huiswerk kunnen maken, een kleinschalige bibliotheek kunnen bezoeken en waar de bewoners bijeenkomsten kunnen houden. De Huiskamer wordt licht en transparant, in lijn met de rest van het gebouw. Hierdoor kunnen bewoners – tijdens het nabespreken van de dag – ook binnen genieten van de groene omgeving waar De Baak zich in bevindt.
De blik op de toekomst gericht
De Baak is een sterk voorbeeld van duurzame stadsontwikkeling. Het project wordt volledig klimaatneutraal en rainproof. Bij de projectontwikkelingen wordt alle ruimte gegeven aan duurzaamheid en circulariteit. Innovatieve oplossingen, zoals de PV-installaties op de daken in combinatie met de begroeiing die zorgen voor een natuurlijke koeling van de woningen, verzekeren dat De Baak een gebouw wordt dat met de tijd mee zal gaan. De Baak is als een gast in een groene omgeving, en zorgt voor verbinding tussen de bewoners, de natuur, en de stad.